IOC stuurt controleurs naar WK boksen

Het Internationaal Olympisch Comité heeft speciale controleurs naar de wereldkampioenschappen boksen voor amateurs gestuurd. De controleurs gaan naar de medische en sportieve gevolgen kijken nu de deelnemers tijdens het toernooi in Almaty voor het eerst in 25 jaar weer zonder hoofdbescherming gaan boksen. Dat vertelt Hennie van Bemmel, coach van WK-ganger Peter Müllenberg.

Volgens Van Bemmel staat het nog lang niet vast dat het boksen zonder kap internationaal de nieuwe norm wordt. "Het IOC heeft nog geen toestemming gegeven voor de afschaffing van de hoofdbescherming bij Rio 2016."

De internationale boksfederatie AIBA wil met deze maatregel er voor zorgen dat de aansluiting met het lucratieve beroepsboksen en de semi-professionele circuits weer hervat wordt. Daarnaast wil de federatie ook de herkenbaarheid en amusementswaarde van het amateurboksen verhogen. Zonder hoofdkappen is de kans op spektakel in de ring (gehavende vechters, knock-outs) volgens de AIBA een stuk groter.

"Maar ik betwijfel dat", gaf coach Van Bemmel in Almaty te kennen. "De meeste knock-outs in het boksen zijn het gevolg van stoten op de kin. En die was met die hoofddeksels ook al amper beschermd."

Van Bemmel is geen voorstander van het boksen zonder kap op het hoofd. "Ik ben bang dat er meer blessures gaan ontstaan. Zonder bescherming loop je veel sneller tegen bloedende hoofdwonden op, waarna een medische interventie vaak onvermijdelijk is. Je bent gewoon een stuk kwetsbaarder in de ring. Daardoor moet je ook anders gaan boksen. Minder lijf tegen lijf en kop aan kop, maar meer instappen en wegdraaien. Het wordt weer meer knokken in de ring en minder hangen en dat is Peter wel toevertrouwd."