Hari ging niet terug in de cel om broodje

Badr Hari werd in november niet opnieuw opgepakt omdat hij een broodje ging eten, maar omdat hij met een (oog)getuige had gepraat. Dat zei de rechtbankvoorzitter vrijdagmiddag. Hij wilde misverstanden hierover uit de weg ruimen. Hari had volgens hem, in tegenstelling tot het beeld dat is ontstaan, géén lak aan de voorwaarden die de rechtbank aan de schorsing van zijn hechtenis had verbonden.

Hari mocht alleen niet naar zogenoemde 'natte' horeca, maar een broodje eten mocht dus wel. Hari had volgens de voorzitter niet kunnen weten dat alle betrokkenen in de zaak als getuige worden gezien. Dat hij met een van hen contact had is hem dus niet helemaal aan te rekenen, zei de rechter. Er zijn in het onderzoek meer dan vijftig getuigen gehoord.

De 28-jarige Hari werd eind juli aangehouden en in november onder voorwaarden vrijgelaten. Na een weekend in vrijheid met zijn vriendin Estelle Cruijff werd hij opnieuw aangehouden. Hij kwam pas in januari weer vrij, zodat hij ongeveer een halfjaar in voorarrest heeft doorgebracht. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag op zakenman Koen Everink, op 8 juli 2012 in de Amsterdam Arena en nog zeven andere geweldsdelichten, vooral in het uitgaansleven in de hoofdstad.