FIFA moet knopen doorhakken over WK in Qatar

De FIFA neemt de komende dagen een beslissing die het voetbal in Europa mogelijk seizoenen lang beïnvloedt. De wereldvoetbalbond buigt zich over de mogelijkheid om het WK voetbal van 2022 in Qatar in de winter af te werken. De beslissing zou uniek zijn, maar heeft mogelijk verstrekkende gevolgen.

Al sinds in 2010 het WK van 2022 aan Qatar werd toegewezen is er veel kritiek. In de zomer tikt het kwik in het golfstaatje regelmatig de vijftig graden Celsius aan. Spelen bij dergelijke temperaturen is uiteraard bijzonder ongezond. In de plannen die de organisatie destijds indiende was daarom voorzien in airconditioning in het stadion waardoor de temperatuur tot 27 graden teruggebracht wordt.

Als sinds de toewijzing gaan er echter stemmen op om het WK naar de winter te verplaatsen. Dan zijn de temperaturen in Qatar met 25 tot dertig graden veel behaaglijker. De afgelopen jaren is de mening van voetbalbobo's over een winters WK langzaam bijgesteld. Met name FIFA-baas Sepp Blatter en UEFA-preses Michel Platini draaiden van een pertinent nee naar misschien en uiteindelijk naar een voorzichtig ja.

Een winters WK heeft echter nogal wat voeten in de aarde. Competities wereldwijd moeten eerder beginnen om een winterstop van tweeënhalve maand te creëren waarin het WK plaats kan vinden. De precieze periode is echter niet duidelijk. Daarvoor zijn twee perioden geschikt. Januari en februari of november en december.

De eerste periode levert een nieuw probleem op, omdat dan ook de Olympische Winterspelen vallen. Met dat toernooi moet bij een winters WK wel rekening worden gehouden, liet het IOC al weten. De Winterspelen van 2022 worden overigens pas in 2015 toegewezen, dus is er nog tijd genoeg om met het IOC te onderhandelen over de definitieve agenda.

Critici van het plan komen vooral uit de Engelse Premier League. Zij zijn er bang voor dat de competitie in de vier seizoenen tussen 2020 en 2024 niet op het normale schema kan worden gehouden door het eindtoernooi in Qatar.

Het organiserende land zelf maakt zich vooralsnog niet al te druk over de discussie. Volgens het organisatiecomité is het in Qatar in elk jaargetijde mogelijk om een WK te spelen onder 'koele, comfortabele en veilige omstandigheden.' Het land zal niet protesteren als wordt besloten het toernooi van de zomer naar de winter te verplaatsen.

Zelfs als het WK van 2022 in de winter wordt gespeeld, dan nog is het verre van onomstreden. Er zijn hardnekkige geruchten dat corruptie een grote rol heeft gespeeld bij de toewijzing. Bovendien zijn homorechten- homoseksualiteit is illegaal in het islamitische Qatar- een heet hangijzer en zouden bouwvakkers uit Azië als slaven worden behandeld en bij bosjes sneuvelen.

Submitter:  Bron: Novum