Wijffels genomineerd voor kwakzalversprijs

Herman Wijffels, het College van Zorgverzekeringen (CVZ) en een samenwerkingsverband van vijf grote zorgverzekeraars maken dit jaar kans op de Meester Kackadorisprijs. Dat heeft de Vereniging tegen de Kwakzalverij donderdag bekendgemaakt. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die kwakzalverij heeft bevorderd.

Oud-bankier en CDA'er Wijffels is genomineerd omdat hij 'gevoelig is geworden voor de sfeer die alternatieve genezers graag mogen oproepen'. Zo zat hij in het comité van aanbeveling van het congres Heel de mens, schreef hij een aanbeveling voor het boek Ufo's Bestaan Gewoon en prijkte zijn naam bovenaan een brief aan het ministerie van Volksgezondheid waarin werd gesteld dat introductie van alternatieve geneeswijzen in huisartsenpraktijken de zorg goedkoper zou maken.

Het CVZ staat op de lijst vanwege de website kiesbeter.nl, waar de burger hulp kan vinden bij het zoeken van goede zorg. Op de site staan onder meer een lijst van chiropractoren, maar volgens de vereniging is nooit aangetoond 'dat chiropractie enige meerwaarde heeft'.

Het samenwerkingsverband van VGZ, ONVZ, Achmea, Menzis en CZ is genomineerd omdat zij het publiek 'op ernstige wijze' misleiden. De verzekeraars hebben eigen opleidingsnormen opgesteld voor 'alternatieve opleidingen' tot homeopaat of acupuncturist. Die opleidingen worden niet erkend door een wettelijk erkend instituut.

De prijs wordt op 5 oktober uitgereikt. Vorig jaar ging VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra er met de prijs vandoor.