Dijsselbloem waarschuwt voor optimisme

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) waarschuwt voor voortijdig optimisme over de economie. Dat heeft Dijsselbloem dinsdag gezegd bij het aanbieden van de begroting voor volgend jaar aan de Tweede Kamer.

Dijsselbloem wees erop dat Nederland terug is op het welvaartsniveau van 2007. "Gegeven de verwachte groei zal het nog lang duren voordat we deze achterstand weer hebben ingehaald. De aanpassing aan die nieuwe werkelijkheid is nog volop gaande." Het kabinet werkt aan duurzaam economisch herstel, zei Dijsselbloem.

Volgens Dijsselbloem gaat het economisch herstel langzaam doordat Nederland in het verleden veel welvaartsgroei heeft gefinancierd met schulden. "De eerlijke boodschap is dat er geen snelle, pijnloze oplossingen zijn. De afgelopen jaren is al veel gebeurd, maar het evenwicht in de economie is nog niet terug."

Dijsselbloem wees er wel op dat de koopkracht volgens het Centraal Planbureau (CPB) volgend jaar minder zal dalen dan in de afgelopen jaren. Ook de inflatie loopt terug. De werkloosheid loopt nog wel op.