Pedofiliepamflet spijt lijsttrekker Duitse Groenen

De lijsttrekker van de Duitse Groenen heeft er spijt van dat hij in de jaren tachtig campagne heeft gevoerd om pedofilie uit het strafrecht te halen. Jürgen Trittin raakte maandag in het nauw door de onthulling van politicoloog Franz Walter, die door de Groenen is belast met een onderzoek naar voorvechters van pedofilie binnen de partijgelederen, dat ook de huidige voorman wat te verwijten valt.

Trittin, die samen met Katrin Göring-Eckardt de lijst van de Groenen voor de Bondsdagverkiezingen van zondag aanvoert, is volgens Walter verantwoordelijk voor een omstreden verkiezingspamflet uit 1981. Dat riep op seks tussen een volwassene en een kind niet langer te bestraffen als er geen sprake is van geweld of de dreiging van geweld. Het vlugschrift is geschreven uit naam Trittin, die toen voor een plek in de gemeenteraad van Göttingen streed.

De Groenen-voorman noemde het pamflet maandag in de Berlijnse krant die tageszeitung 'een fout die ik betreur'. In de jeugdjaren van zijn partij raakte deze onder de invloed van belangengroepen die kindermisbruik voorstonden, legde Trittin uit. De Groenen namen destijds zonder omhaal de standpunten van dergelijke groepen over.

De Groenen kwamen voort uit de milieu- en vredesbeweging en kozen in de eerste jaren na de oprichting in 1980 een uiterst linksradicale koers. De partij bepleitte indertijd een toleranter, vrijzinniger en minder conservatieve samenleving. Ruim dertig jaar later zijn de Groenen opgeschoven naar het midden van het politieke spectrum. Ze maakten al meermalen deel uit van de regering en maken grote kans bij de Bondsdagverkiezingen van september de derde partij van het land te worden. Het pedofilieschandaal begint de Groenen volgens opiniepeilers echter steeds meer parten te spelen.