Syrië aangemeld voor verdrag chemische wapens

De Verenigde Naties hebben donderdag een aanmeldingsbrief van Syrië ontvangen voor het Verdrag Chemische Wapens (CWC). Dat internationale verdrag verbiedt de vervaardiging, opslag en inzet van chemisch wapentuig. De aanmelding, die op dit ogenblik wordt vertaald, zet volgens VN-woordvoerder Farhan Haq 'de procedure in gang' om toe te treden tot het verdrag.

De regering van de Syrische president Bashar Assad maakte dinsdag kenbaar dat zij het CWC wil ondertekenen. Syrië zegt zijn volledige medewerking te verlenen aan het Russische voorstel om zijn chemische wapens onder internationaal toezicht te stellen.

Donderdag liet Assad in een vraaggesprek met de Russische televisiezender Rossia-24 weten dat Syrië zich houdt aan de 'gebruikelijke procedure' voor toetreding tot het CWC. Een maand na de ondertekening van het verdrag geeft Syrië de eerste gegevens over zijn chemische arsenaal vrij, zei Assad. Ondertekenaars van het CWC verplichten zich hun voorraad chemische wapens te openbaren en die te vernietigen.