Rutte niet bezorgd over onrust PvdA

Premier Mark Rutte (VVD) maakt zich niet ongerust over de perikelen in de fractie van coalitiepartner PvdA. "Ik heb heel groot vertrouwen in de leider van de PvdA, Diederik Samsom, en in de sociaaldemocratie in Nederland", zei Rutte vrijdag op de wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

Deze week stapte PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens op. In juli gaf Désirée Bonis er al de brui aan. In een artikel in NRC Handelsblad beklaagde zij zich afgelopen zaterdag over de manier waarop de PvdA-fractie opereert. In de media deden meerdere PvdA'ers, veelal off the record, hun beklag over harde hand waarmee Samsom zijn fractie leidt, waarbij geen ruimte lijkt voor tegenspraak.

Samsom ontkende vrijdag dat er sprake was van 'kadaverdiscipline'. Dat de fractievergaderingen op tape worden vastgelegd, zoals De Telegraaf schreef, zou niks nieuws zijn. "Sinds de jaren tachtig worden de fractievergaderingen al opgenomen", liet de partij weten.

Novum Nieuws maakte vrijdag bekend dat de top van de PvdA-fractie heeft geprobeerd om de belgeschiedenis van alle fractieleden boven tafel te krijgen. Zo moest duidelijk worden wie naar de pers had gelekt over de mogelijke affaire die partijleider Diederik Samsom met zijn voorlichter Saar van Bueren zou hebben.