'VVD is baas over buitenlandbeleid'

De PvdA laat het buitenlandbeleid te veel dicteren door de VVD. Dit was voor Désirée Bonis in juni de reden om als Tweede Kamerlid voor de PvdA op te stappen, schrijft ze in een brief in NRC Handelsblad.

Bonis stelt in de brief dat Nederland internationaal een trendsetter was als het ging om de bevordering van vrede en veiligheid, democratie en mensenrechten. Onder Rutte I zou Nederland achterop zijn geraakt. Nu de PvdA in de coalitie zit, 'ballen we weer een beetje mee'. Maar daar is volgens Bonis ook alles mee gezegd. Verder wil Nederland slechts vijftig Syrische vluchtelingen opvangen, terwijl Duitsland er dit jaar nog vijfduizend opneemt.

Kamerleden hebben volgens Bonis te weinig invloed op deze besluiten. De druppel was voor haar een debat over de omstreden muur die Israël in de Palestijnse gebieden bouwt. Ze diende een motie in waarin de regering werd opgeroepen Israël en de Palestijnse Autoriteit kenbaar te maken dat zij het internationale recht dienden te respecteren. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) ontraadde de motie, waarop die werd verworpen. De motie was volgens Bonis onder druk van de fractieleiding al sterk afgezwakt.

Het staat volgens Bonis ook al vast dat de JSF er gaat komen, terwijl Defensie nog met een visie op de toekomst van de krijgsmacht moet komen. "Het is, wederom, een concessie, van de PvdA aan de VVD." Er zou binnen de fractie sprake zijn van een vaardige regie, waarbij ervoor wordt gezorgd dat alle neuzen dezelfde kant op staan.

Door de economische crisis staat Nederland voor belangrijke keuzes en dat leidt volgens Bonis tot de drang de rijen gesloten te houden, 'omwille van het hogere goed'. Toch zouden parlementariërs op onderdelen meer afstand moeten durven nemen van het kabinetsbeleid. Bijvoorbeeld door na een gedegen intern debat vanuit de eigen partijdoelen op sommige vlakken een Kamermeerderheid met de oppositie te smeden. Dat is volgens Bonis democratischer.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes zei in het Radio 1-programma TROS Kamerbreed zich niet in de kritiek van Bonis te herkennen. Hij zei dat het 'tuurlijk' niet klopte dat al vaststaat dat de JSF er komt en ontkende dat er weinig ruimte voor Kamerleden is om vanuit de idealen van hun partij te handelen. "Er worden stevige discussies gevoerd." Ook wees hij erop dat hij als Europawoordvoerder al meerdere keren is opgetrokken met GroenLinks.

Servaes wees erop dat de homorechten in Rusland op de kaart zijn gezet. Hoewel zijn stellingen lijnrecht tegenover die van Bonis stonden, wilde hij er niet aan dat Bonis liegt. "Ik ben vanuit mijn idealen de politiek in gegaan, zij vanuit haar idealen."