Myrthe Hilkens stapt uit PvdA-fractie

PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens stapt per direct uit de PvdA-fractie. Dat heeft zij woensdag bekendgemaakt. "De manier waarop ik invulling wil geven aan mijn idealen strookt helaas niet met de wijze waarop ik politiek kan bedrijven", zegt Hilkens in een schriftelijke verklaring.

Hilkens wil zich buiten de Tweede Kamer 'inzetten voor maatschappelijk relevante kwesties'. Ze weet nog niet wat zij gaat doen, maar ziet af van wachtgeld.

PvdA-leider Diederik Samsom betreurt en respecteert het besluit van Hilkens, laat hij weten. "Ik had graag gezien dat Myrthe met haar drive en passie, haar draai had kunnen vinden in politiek Den Haag. Dat is helaas niet gelukt. Ik heb het volste vertrouwen dat ze haar betrokkenheid op een andere wijze buiten het parlement kan blijven vormgeven."

De 34-jarige Hilkens begon haar carrière als journalist en maakte naam met het boek McSex, over de invloed van porno op de samenleving. In 2011 maakte ze haar entree in de Kamer, als tijdelijk vervanger van oud-staatssecretaris Nebahat Albayrak. Bij de verkiezingen van vorig jaar werd Hilkens rechtstreeks tot Kamerlid verkozen. Ze profileerde zich onder meer op het onderwerp prostitutie. Van Hilkens was bekend dat ze grote moeite had met de strafbaarstelling van illegaliteit, waar de PvdA in het regeerakkoord mee heeft ingestemd.

Hilkens is het tweede PvdA-Kamerlid in korte tijd dat opstapt. In juni vertrok buitenlandwoordvoerder Desirée Bonis. Ook zij was teleurgesteld in het Kamerlidmaatschap. Afgelopen weekeinde beklaagde Bonis zich in NRC Handelsblad over de beperkte ruimte die zij kreeg om het standpunt van de PvdA te beïnvloeden.