PvdA neemt al decennia vergaderingen op

Al sinds de jaren tachtig worden de fractievergaderingen van de PvdA opgenomen. Ze zijn bedoeld als notulen, laat een woordvoerder van de fractie vrijdag weten. De Telegraaf schreef vrijdag over de bandopnamen, die achteraf gebruikt zouden worden om fractieleden in het gareel te krijgen.

Van geheime opnamen is geen sprake, meldt de zegsman. "Het opnameapparaat staat gewoon op tafel in de fractievergadering, alle fractieleden weten dat."

De bandopnamen worden volgens de PvdA gemaakt 'om besluitvorming en de overwegingen die daaraan ten grondslag liggen eenvoudig en snel vast te leggen'. Zo zijn de notulen ter beschikking gesteld voor de commissie-Davids, die onderzoek deed naar de besluitvorming rondom de inval in Irak.

De onrust in de PvdA-fractie lijkt toe te nemen. Na het vertrek van Kamerlid Désirée Bonis, die zaterdag in NRC Handelsblad haar beklag deed over de manier waarop de fractie wordt geleid, stapte woensdag Myrthe Hilkens op. De sfeer binnen de fractie is al langere tijd om te snijden, melden ingewijden.