'Helft ziekenhuizen haalt operatienorm niet'

Bijna de helft van de ziekenhuizen die maag-, slokdarm-, prostaat- of blaasoperaties uitvoeren voldeed vorig jaar niet aan de norm. In totaal 36 van de 78 ziekenhuizen die een of meer van deze ingrepen uitvoeren, haalden het minimale aantal operaties dat moest worden gedaan niet. Dat meldt RTL Nieuws woensdag na onderzoek.

Het gaat om operaties waarbij de maag, slokdarm, prostaat of blaas wordt verwijderd, maagverkleiningen of ingrepen vanwege een verwijde buikslagader. Het verwijderen van de prostaat of de slokdarm of operaties vanwege een verwijde buikslagader moet in een ziekenhuis minimaal twintig keer per jaar worden gedaan. Bij de blaas- en maagverwijdering is de norm minstens tien en bij maagverkleiningen honderd.

Patiënten die een operatie ondergaan in een ziekenhuis waar zo'n ingreep niet vaak genoeg wordt gedaan, lopen een grotere kans op complicaties als bloedverlies, opname op de intensive care en overlijden. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft in een reactie aan RTL laten weten dat ziekenhuizen die de norm vorig jaar niet haalden en niet kunnen aantonen dat dit jaar wel te doen, moeten stoppen met de operaties.

De meeste ziekenhuizen geven gehoor aan de oproep van de minister, maar dertien gaan toch door, aldus de nieuwsrubriek. Ze stellen dat ze de norm niet hebben gehaald vanwege een tijdelijke dip of zeggen dit jaar alsnog te proberen de norm te halen, al dan niet via doorverwijzingen door andere ziekenhuizen.