Greenpeace negeert Russisch vaarverbod

Greenpeace stelt zaterdag een verbod van Rusland om de Noordelijke Zeeroute te betreden te hebben genegeerd. De Nederlandse ijsbreker Arctic Sunrise vaart nu richting de Karische Zee. Daar wil de milieuorganisatie demonstreren tegen olieboringen van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft bij de Noordpool.

De ijsbreker heeft volgens de organisatie alle benodigde papieren om naar de Noordpool te varen, maar toch zou de Russische overheid geen toetemming hebben gegeven. Daarmee zou Rusland internationale regels over de vrijheid van scheepvaart overtreden.

Greenpeace heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte gebracht en schrijft te verwachten dat Nederland de rechten van de organisatie beschermt. Een woordvoerder van Greenpeace kon niet direct concreet toelichten hoe hij dat voor zich ziet. "We verwachten dat het ministerie al het nodige doet wat binnen de mogelijkheden ligt."

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat Greenpeace het ministerie op de hoogte heeft gebracht. Hij kon niet direct zeggen of Rusland de ijsbreker inderdaad heeft verboden naar de Noordpool te varen en of Nederland iets voor Greenpeace kan of wil betekenen.

Vorig jaar voerde Greenpeace acties tegen olieboringen van Shell in het noordpoolgebied.