Zoon geestelijk leider Moslimbroeders gedood

Een zoon van de voortvluchtige geestelijk leider van de Moslimbroederschap heeft vrijdag tijdens de gewelddadige onlusten in Caïro het leven gelaten. Mohammed Badie's zoon Ammar overleed aan een schotwond die hij tijdens de door de Moslimbroeders uitgeroepen Dag van Woede opliep, liet de politieke tak van de beweging zaterdag weten.

De fatale kogel zou Ammar Badie hebben getroffen tijdens de in geweld uitgemonde protesten op het Ramsesplein in de Egyptische hoofdstad. Daar en elders in Egypte vielen vrijdag in totaal zeker 173 doden.

De aanhang van de afgezette president en Moslimbroeder Mohammed Morsi was vrijdag op tal van plaatsen de straat opgegaan uit woede over het leegvegen van twee pleinen die door Morsi's medestanders waren bezet. Het ingrijpen van de politie kostte meer dan zeshonderd mensen het leven. De woede laaide vrijdag steevast op bij één van de vele begrafenissen van omgekomen Moslimbroeders.

In heel Egypte heeft de politie invallen gedaan en 1004 leden van de Broederschap opgepakt, liet het ministerie van binnenlandse zaken weten. Bij de invallen legde de politie beslag op wapens, explosieven en munitie.

De Moslimbroederschap en haar bondgenoten maakten zaterdag bekend van geen wijken te weten. De coalitie van tegenstanders van het door het leger in het zadel geholpen overgangsbewind kondigde een week van protesten aan. Pas als het leger de handdoek in de ring gooit keert de rust terug.