Ploegleider Klier na bekentenis half jaar geschorst

Ploegleider en oud-wielrenner Andreas Klier is donderdag door USADA voor zes maanden geschorst. De 37-jarige Duitser gaf tegen het Amerikaanse antidopingagentschap het gebruik van verboden middelen tussen 1999 en 2006 toe. Klier beëindigde in mei zijn loopbaan en maakte binnen zijn ploeg Garmin-Sharp meteen een carrièreswitch naar het ploegleiderschap. Zijn schorsing ging maandag in en loopt half februari af.

Klier bekende onder meer EPO, groeihormonen en cortisonen te hebben gebruikt. Ook onderging hij bloedtransfusies. De oud-coureur is voor slechts een half jaar geschorst, omdat hij belangrijke informatie met USADA zou hebben gedeeld. Al zijn prestaties tot juli 2005 zijn uit de geschiedenisboeken geschrapt. Klier won in 2003 Gent-Wevelgem en eindigde twee jaar later als tweede in de Ronde van Vlaanderen.

"In mijn hart weet ik dat het vertellen van de waarheid aan de juiste instanties het beste is om de sport waarvan ik houd vooruit te helpen", vertelt Kllier. "Ik accepteer de verantwoordelijk voor de fouten die ik heb gemaakt in het verleden en de straf die daarbij hoort."

Klier begon zijn carrière in 1996 bij Team Nürnberger en reed in 1999 en 2000 in Nederlandse dienst bij TVM en Farm Frites. Hij stapte vervolgens over naar Team Deutsche Telekom en belandde uiteindelijk in 2009 bij Cervélo, de voorloper van zijn huidige werkgever Garmin.