Onderzoek naar babysterfte Hongarije

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft een onderzoek gelast naar het overlijden van acht voortijdig geboren baby's in het ziekenhuis van de stad Miskolc, tweehonderd kilometer ten noordoosten van Boedapest. De baby's stierven allemaal na 5 augustus. Dit melden Hongaarse media.

Hangende het onderzoek is de directeur van het ziekenhuis geschorst. De betrokken afdeling, met dertig bedden, blijft wel open. De naleving van voorschriften inzake hygiëne is verhoogd. De toestand wordt bovendien constant in de gaten gehouden.

Het onderzoek staat onder leiding van de staatssecretaris voor volksgezondheid. Er wordt ook gekeken naar een mogelijke besmetting. De politie is een strafrechtelijk onderzoek gestart om te bezien of ziekenhuispersoneel door handelingen het leven van de pasgeborenen in gevaar heeft gebracht. De zorg voor zwangere vrouwen en de gang van zaken op de kraamafdeling wordt eveneens nader bekeken.

Het ziekenhuis is onlangs grondig gerenoveerd. Er zijn nieuwe couveuses geïnstalleerd. Per jaar worden er op de betrokken afdeling honderden baby's ter wereld gebracht.

De eerste resultaten van de onderzoeken worden over twee weken verwacht. Het was recent extreem warm in Hongarije. Mogelijk heeft dat een rol gespeeld bij het overlijden van de baby's.