Spotprenten voor persvrijheid in GEM

In het Haagse museum voor actuele kunst GEM is vanaf september een tentoonstelling van spotprenten te zien. Omdat politieke tekenaars in veel landen nog te maken hebben met beperkte persvrijheid, bedacht de Franse cartoonist Plantu de reizende expositie Cartooning for Peace. De satiricus strijdt daarmee voor belangen van cartoonisten wereldwijd. De 62-jarige Plantu verzorgt sinds 1985 dagelijks de cartoon op de voorpagina van de Franse krant Le Monde. Ook heeft hij meer dan vijftig boeken met cartoons op zijn naam staan.

Cartooning for Peace bevat zo'n honderd tekeningen van cartoonisten van over de hele wereld. De vijf Nederlandse tekenaars Joost Bertram, Jos Collignon, Tom Janssen, Peter Nieuwendijk en Bas van der Schot die meewerkten aan de expositie maken samen met Plantu, die eigenlijk Jean Plantureux heet, bij de opening op 13 september in het Vredespaleis een tekening. De tentoonstelling is onderdeel van het programma rondom de viering van het honderdjarige bestaan van het Vredespaleis.

In veel landen is persvrijheid nog altijd ver te zoeken. Zeker tekenaars van spotprenten hebben het soms zwaar te verduren. Zelfs in westerse landen gaat het soms nog flink fout. Zo werd in Denemarken de cartoonist Kurt Westergaard zeer ernstig bedreigd door moslims vanwege een spotprent van zijn hand. In Nederland werd Gregorius Nekschot gearresteerd omdat Justitie zijn tekeningen strafbaar achtte.