ME ingezet bij dichtdraaien brandkranen Den Haag

De politie heeft zondagavond in Den Haag de mobiele eenheid ingezet nadat agenten met zwaar vuurwerk waren bekogeld bij het dichtdraaien van een brandkraan. Een agente raakte lichtgewond, meldt de politie maandag. Heel het weekend moest de politie ingrijpen bij incidenten met brandkranen in de Haagse Schilderswijk. Het opendraaien van de brandkranen op zomerse dagen is er een traditie. In totaal werden zeven arrestaties verricht.

Een groep jongeren bekogelden de agenten zondag rond 19.00 uur met zwaar vuurwerk toen die een brandkraan aan de Jan Tooropstraat wilden dichtdraaien. ME'ers waren nodig om de jongeren weg te sturen. Een 23-jarige verdachte kon kort daarna worden gearresteerd.

Ook op andere plekken in Den Haag worden sinds vorige week brandkranen opengedraaid. Zaterdag stond een brandkraan open aan de Jacob Catsstraat en vrijdagavond werden zes jongeren van 13 tot 18 jaar aangehouden bij incidenten met brandkranen. Vier van hen werden aangehouden na een onderlinge vechtpartij die ontstond na het opendraaien van een brandkraan. Een van de verdachten gooide met eieren.

Een woordvoerder van waterbedrijf Dunea noemt het opendraaien van de brandkranen 'vandalisme'. "Een brandkraan spuit zestigduizend liter drinkwater per uur de lucht in. Het is dus een enorme verspilling", aldus de zegsman. "Bovendien valt de druk weg bij klanten in het omliggende gebied en kan het kraanwater bruin kleuren."

De brandkranen extra beveiligen is volgens Dunea geen optie. "Bij elke maatregel die je neemt om de brandkranen beter te beveiligen heeft de brandweer langer nodig om ze open te krijgen in noodsituaties."

Het opendraaien van brandkranen in de Den Haag is een traditie op zomerse dagen. Volgens Dunea gebeurde het tot 1998 veelvuldig, maar werd het daarna rustiger. "Nu komt het ineens weer vaker voor", aldus de woordvoerder. De afgelopen weken hebben monteurs van het waterbedrijf zeker tien brandkranen moeten dichtdraaien.