Politie waarschuwt voor digipedo

Jongeren lopen steeds vaker het risico slachtoffer te worden van digitale kinderlokkers. Dat zegt commissaris Walter van Kleef vrijdag in een interview met de NOS. Steeds vaker hebben jongeren last van 'grooming', waarbij volwassenen seksueel contact zoeken met een kind.

Van Kleef is ervan overtuigd dat digitale kinderlokkers vaker jongeren online benaderen. "Als ik in het land kijk bij de zedenafdelingen, dan zijn steeds meer zedenrechercheurs bezig met grooming." Daarnaast zouden zowel kinderen, als ouders en politie er meer mee bezig zijn.

De commissaris vindt dat er meer aandacht voor de kwestie moet komen. Hij noemt ouders 'naïef' in hun omgang met de gevaren van internet. De politie richt zich met name op voorlichting.

Uit jaarcijfers van een meldpagina voor jongeren, blijkt dat vorig jaar jongeren 640 keer melding maakten van ongewenste seksuele ervaringen op internet. Dat is anderhalf keer meer dan een jaar eerder. De meldpagina helpwanted.nl is in 2007 gelanceerd door het Meldpunt Kinderporno. Jongeren kunnen er anoniem melding maken.