Julian Assange spreekt op hackersfestival Alkmaar

Oprichter van klokkenluiderssite WikiLeaks Julian Assange spreekt woensdag via een livestreamverbinding bezoekers van het hackersfestival OHM2013 toe. Op het internationale festival, dat wordt gehouden in een recreatiegebied bij Alkmaar, worden drieduizend bezoekers verwacht.

Assange houdt zijn toespraak woensdagavond vanuit de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij zich al geruime tijd schuilhoudt. De Australiër weidt daarin uit over hoe WikiLeaks omgaat met kritiek en welke nieuwe lekken de site wereldkundig gaat maken.

Het festival OHM2013, dat staat voor Observe, Hack, Make, loopt van woensdag tot en met zondag en is dit jaar uitverkocht. Bezoekers kunnen op het terrein kamperen en er vijf dagen bezig zijn met 'technologie, ideële discussies en het sleutelen aan technologie'.

De 42-jarige Assange wordt in Zweden beschuldigd van verkrachting en vreest uitlevering aan de Verenigde Staten, die hem verantwoordelijk houden voor het lekken van talloze vertrouwelijke stukken. Hij stelde zich onlangs kandidaat voor de Australische verkiezingen in september.