Flitspaalbomplaatser vrijgelaten

Een van de twee mannen die in 2011 een flitspaalbom plaatste in Voorschoten wordt vrijgelaten. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat vrijdag bepaald, vanwege de stand van het onderzoek en de persoonlijke omstandigheden van verdachte Jörn de V. Voorwaarde is wel dat hij zich onder behandeling laat stellen en laat begeleiden door de reclassering.

De V. en Erik O. werden in november veroordeeld tot respectievelijk tweeënhalf en twee jaar celstraf. Toen de bom tijdens de ontmanteling in oktober 2011 opeens ontplofte verloor een EOD'er een hand. Hij liep ook oogletsel op en twee collega's raakten gewond. De twee verdachten gingen in beroep omdat ze vinden dat ze niet schuldig zijn aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Het hof bepaalde verder dat het Openbaar Ministerie een rapport van het ministerie van Defensie, waarin staat hoe het ontmantelen van de bom is verlopen, aan het dossier toe moet voegen. De advocaten van de verdachten hadden hierom gevraagd, omdat uit dat rapport kan blijken dat bij de ontmanteling fouten zijn gemaakt. Het OM stelt dat het rapport staatsgeheim is. De verdediging komt nog met een eigen technisch rapport. Afhankelijk van de rapporten worden nog getuigen en een deskundige gehoord, laat het hof weten.