RIVM verwacht smog in midden en zuiden Nederland

Mensen met gevoelige luchtwegen kunnen maandag en dinsdag last krijgen van matige smog door ozon. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De drempel wordt vermoedelijk aan het eind van de middag of het begin van de avond overschreden.

Naar verwachting ontstaat in het midden en zuiden van Nederland matige smog. Het RIVM voorziet dat de concentraties onder de norm van ernstige smog blijven. Woensdag wordt instabieler weer verwacht, waardoor de kans op smog door ozon afneemt. Hoge ozonconcentraties ontstaan als er weinig wind staat, waardoor grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht blijven hangen.

Smog door ozon kan tot gezondheidsklachten leiden, vooral bij kinderen, mensen met gevoelige luchtwegen en mensen die sporten in de buitenlucht. Ze krijgen bijvoorbeeld last van irritatie van ogen, neus en keel, luchtwegklachten of verergering van astma. Klachten kunnen verminderen door zware inspanning te vermijden en binnen te blijven.

Tijdelijke maatregelen, zoals het stilleggen van het verkeer, hebben volgens het RIVM nauwelijks effect op ozonconcentraties in Nederland.