Sproeiers moeten Roze Maandag afkoelen

Om de bezoekers van Roze Maandag af te koelen worden op strategische plekken in Tilburg vernevelaars en sproei-installaties geplaatst. Het wordt naar verwachting zo'n 32 graden tijdens de jaarlijkse homo-emancipatiedag van de Tilburgse Kermis.

Horeca-exploitanten op het Pieter Vreedeplein en Stadhuisstraat plaatsen vernevelaars die elk halfuur een verkoelende vochtwaas over de bezoekers strooien. Op het Piusplein komt een sproei-installatie te staan.

Bezoekers wordt op het hart gedrukt ook zelf maatregelen te nemen. Het advies is een hoofddeksel en lichte kleding te dragen, veel water te drinken en zonnebrandcrème te gebruiken. De organisatie raadt verder aan tussen 12.00 en 15.00 uur niet te lang in de volle zon te lopen.

Mensen die last hebben van de warmte kunnen water halen bij de extra bemande EHBO-posten of een van de watertappunten. Verder staan de twee ziekenhuizen in de Brabantse stad op scherp.

Het RIVM stelde zondagmiddag het nationaal hitteplan in werking. De gemeente activeerde het hitteprotocol vrijdag al. Dat werd drie jaar geleden eveneens ingezet, toen het kwik tot bijna 30 graden reikte.

Roze Maandag trekt naar verwachting zo'n driehonderdduizend mensen.