Solidere verklaring universum na ontdekkingen

Na een jarenlange zoektzocht zijn wetenschappers erachter gekomen hoe een bepaald subatomair deeltje vervalt tot iets anders. Uit de enorme hoeveelheid gegevens die is verzameld met de deeltjesversneller Large Hadron Collider maten zij hoe het meson Bs vervalt tot twee andere elementaire deeltjes, die muons worden genoemd, aldus het onderzoekscentrum CERN vrijdag. De opgedane kennis staaft het standaardmodel van de deeltjesfysica.

Het standaardmodel biedt een verklaring voor de bouwstenen van materie en is van toepassing op het allergrootste, zoals sterrenstelsels, tot het allerkleinste in de microkosmos. Met het model kunnen antwoorden worden gegeven op vragen als het ontstaan van deeltjes en hun functioneren.

Het onderzoek naar het Bs-meson toont dat slechte enkele Bs-deeltjes per miljard vervallen tot muon-paren, wat in het standaardmodel al werd voorspeld.

Op dezelfde conferentie in Stockholm waarop de CERN-wetenschappers hun vondst presenteerden, kondigde een team wetenschappers van de Japanse Proton Accelerator Research Complex aan de transformatie van muon-neutrino's naar elektron-neutrino's in kaart te hebben gebracht. Het gaat hierbij om een nog niet bekende derde wijze waarop neutrino's, deeltjes die door hun extreem lage massa zeer moeilijk zijn waar te nemen, spontaan van identiteit kunnen wisselen.

Deze doorbraak is van groot belang, aldus de wetenschappers, omdat hiermee verklaard kan worden waarom alles van het kleine tot het zeer grote uit materie bestaat, maar er vrijwel geen antimaterie meer is in het universum.