Damrak boekt vierde weekwinst op rij

(Novum/ABM FN) - Het Damrak is vrijdag voor de vierde week op een rij hoger gesloten en eindigde nipt onder de hoogste stand van dit jaar. De AEX sloot 0,3 procent hoger op 369,76 punten. Het jaarrecord blijft daarmee staan op 372,11 punten. Op weekbasis was er sprake van een winst van 1,3 procent.

Andere Europese beurzen sloten vrijdag overwegend lager, waarbij de verliezen beperkt bleven tot 0,1 procent. Nu duidelijk is dat de lage rentetarieven door zowel de Fed als de Europese Centrale Bank worden gehandhaafd, zullen de ogen van beleggers weer gericht zijn op bedrijfsniveau met de halfjaarcijfers voor de boeg, verwacht Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

Binnen de AEX sloten achttien van de 25 fondsen hoger. PostNL was met 3,6 procent de grote winnaar. Het postbedrijf profiteerde van een koopadvies door Berenberg Bank. Randstad volgde op afstand met een winst van 1,8 procent nadat concurrent Manpower in het tweede kwartaal de nettowinst zag stijgen. Onder de stijgers bevonden zich ook Imtech en AkzoNobel. De twee fondsen wonnen respectievelijk 2,8 en 1,7 procent nadat donderdag nog stevige verliezen werden geleden vanwege de afgegeven winstwaarschuwingen. Onder de grootste dalers bevonden zich Heineken en KPN. De fondsen verloren respectievelijk 0,7 en 1,1 procent.

In de midkap was Vopak de grootste verliezer met vijf procent. Het opslagbedrijf kwam voorbeurs met een winstwaarschuwing vanwege onder meer een lagere vraag naar opslagcapaciteit in Nederland en hogere pensioenkosten in de eerste jaarhelft. Ziggo leverde 3,7 procent in.