College houdt vast aan sluiting seksboten Utrecht

De gemeente Utrecht heeft de vergunning van de enige overgebleven exploitant van raamprostitutie in de stad ingetrokken. De exploitant was in beroep gegaan tegen de voorgenomen sluiting, maar het college blijft bij zijn besluit.

De laatste boten moeten uiterlijk 25 juli dicht zijn. De exploitant kan nog wel bezwaar maken tegen de beslissing door een kort geding aan te spannen, waarmee hij de sluiting kan proberen tegen te gaan.

Het college van burgemeester en wethouders kwam tot het besluit 'op basis van informatie van de politie'. Er zijn aanwijzingen voor mensenhandel, slecht toezicht en verstoring van de openbare orde. De exploitant is donderdag te kennen gegeven dat zijn vergunningen worden ingetrokken en eventuele nieuwe aanvragen zullen worden geweigerd.

Eerder trok de gemeente de vergunningen van vier andere exploitanten van prostitutieboten aan het Zandpad en de Hardebollenstraat al in. Een groep prostituees uit de domstad kondigde daarop aan een coöperatie te willen oprichten om ramen in de stad zelf uit te baten. De prostituees kunnen dan als zzp'ers blijven werken. De gemeente is bereid de vrouwen daarbij te helpen.

De ramen kunnen weer open als zich een exploitant meldt die aan de regels voldoet. Utrecht is in gesprek met twee nieuwe potentiële uitbaters die ramen aan vrouwen kunnen verhuren.