Griekse hongerstaker bijna dood

Een hongerstakende anarchist die in Griekenland vastzit op verdenking van terrorisme is de dood nabij. Dat heeft de arts die de toestand van de man in de gaten houdt woensdag gezegd. Hij riep de regering op Kostas Sakkas vrij te laten.

De inmiddels 29-jarige Sakkas werd in 2010 gearresteerd. De Griekse grondwet schrijft voor dat iemand maximaal anderhalf jaar in voorarrest mag worden gehouden, maar Sakkas zit inmiddels al langer vast. De zaak heeft tot een bitter conflict geleid in de toch al gespannen Griekse politiek.

Sakkas wordt beschuldigd van lidmaatschap van een militante anarchistische beweging genaamd de Samenzwering van Kernen van Vuur, die in Athene en Griekenland meerdere aanslagen heeft gepleegd. De groep zat ook achter een reeks bombrieven die in 2010 werden verstuurd aan diverse ambassades en aan het kantoor van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Sakkas ontkent de aanklachten en er is inmiddels een campagne op gang gekomen om hem vrij te krijgen. Diverse prominente politici en academici zijn in de bres gesprongen en zeiden woensdag zelf een hongerstaking te zullen beginnen als Sakkas niet vrijkomt.

"Ik wil helpen deze jongen in leven te houden", zei Ioanna Kondouli van de Groene Partij. "Deze zaak is schandelijk. Ik weet niet hoe de mensen die zich zo onverschillig tonen nog kunnen slapen, als hij komt te overlijden."

Sakkas begon zijn hongerstaking op 4 juni en ligt momenteel in een staatsziekenhuis in Athene, waar hij door de politie wordt bewaakt. Een van de artsen die door de familie van Sakkas is ingeschakeld om hem in de gaten te houden benadrukt dat hij elk moment kan sterven. "Ik wil duidelijk zijn", zei Thanassis Karabellis woensdag. "Kostas Sakkas is in de laatste fase van zijn hongerstaking aanbeland."

Een panel van rechters komt donderdag bijeen om zich over de zaak te buigen.