'Zwanger kind is volwassen'

De Chileense president vindt een 11-jarige meisje dat door haar stiefvader werd verkracht en bezwangerd 'bedachtzaam en volwassen'. President Sebastian Piñera prees het meisje omdat ze tijdens een televisieinterview liet weten dat ze het kind wil houden.

Piñera's commentaar maakte een golf van woedende reacties los op sociale media. Door het nieuws over de kinderzwangerschap is in Chili, dat er een uiterst conservatieve medische ethiek op nahoudt, een verhit debat over abortus opgelaaid.

Sinds de dictatuur van generaal Pinochet mogen zwangerschappen, zelfs als ze het gevolg zijn van een verkrachting of gevaarlijk zijn voor de moeder, niet worden afgebroken. De regering-Piñera is mordicus tegen versoepeling van het abortusbeleid.

Het zwangere meisje werd twee jaar lang meermalen verkracht door de partner van haar moeder. Hij is gearresteerd en heeft bekend. Haar moeder verbijsterde de Chilenen onlangs toen ze het voor haar partner opnam. Diens seks met haar dochtertje was met wederzijdse instemming, beweerde ze.

"Het is straks net of ik een levende pop in mijn armen heb", zei het meisje onlangs op televisiezender Canal 13. "Ik zal heel veel van de baby houden, ook al is het van die man die me pijn heeft gedaan."