Geen vleesvrije vergaderdag in Kamer

De 'bewoners' van de Tweede Kamer kunnen zich elke dag te buiten blijven gaan aan kroketten en soep met ballen. Een verzoek van de Partij voor de Dieren om één vleesvrije vergaderdag per week in te voeren, werd dinsdagmiddag door een meerderheid weggestemd.

De partij van Marianne Thieme verwijst naar onderzoek waaruit blijkt dat een vleesvrije dag ieder jaar kan zorgen voor een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen van 3,2 megaton. Dat komt overeen met de uitstoot van één miljoen personenauto's. Omdat de Tweede Kamer een voorbeeldfunctie heeft, zou in de Kamerrestaurants een dag per week vlees van het menu moeten worden geschrapt, vindt Thieme.

Een meerderheid van de Kamer dacht daar echter anders over. Tegelijkertijd willen de Kamerleden wel dat de financiële douceurtjes voor werkbezoeken in het buitenland worden geschrapt. Kamerleden krijgen aanvullende financiële vergoedingen voor buitenlandse reizen, maar Madeleine van Toorenburg (CDA) vindt die niet langer noodzakelijk voor bijvoorbeeld de dekking van hoge telefoonkosten.

Bovendien krijgen Kamerleden al een schadeloosstelling die ook dient ter compensatie van de verblijfskosten. Een meerderheid steunde Van Toorenburg om deze buitenlandvergoeding te schrappen.