Iran vernietigt honderd ton drugs

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn woensdag zeker honderd ton illegale drugs vernietigd. De drugs werden verbrand op een jaarlijkse ceremonie die volgens Iran bedoeld is om aandacht te vragen voor het gebrek aan steun van het buitenland voor de bestrijding van drugstransporten door Iran.

Iraanse functionarissen betichten het Westen ervan te weinig te doen om het vervoer van drugs door de islamitische republiek tegen te gaan. Iran is een belangrijk doorvoerland op de drugssmokkelroute tussen Afghanistan en Europa.

Volgens de Iraanse politie zijn in de afgelopen dertig jaar meer dan 3700 Iraanse agenten en militairen gedood bij de strijd tegen drugshandel. "Iran staat op de frontlinie van de strijd tegen drugs", zei politiecommandant Ahmad Reza Radan. "Landen die erbij betrokken zijn weigeren niet alleen ons bij staan, maar ze weigeren zelfs ons van hulpmiddelen te voorzien zoals drugshonden en elektronische apparatuur."

Iran heeft in het verleden meermaals gedreigd het vervoer van drugs over Iraans grondgebied naar Europa toe te laten als het Westen blijft weigeren te helpen bij de bestrijding of commentaar blijft leveren op de executie van drugshandelaars in Iran.