'Mandela bij ambulancepech niet in gevaar geweest'

Nelson Mandela heeft niets overgehouden aan de motorpech van de ambulance die hem naar het ziekenhuis moest brengen toen twee weken geleden een longinfectie opspeelde. De Zuid-Afrikaanse vader des vaderlands is volgens de regering overgetild in een legerambulance die de sputterende ziekenwagen vergezelde.

De Amerikaanse nieuwszender CBS News berichtte vrijdag dat de 94-jarige oud-president veertig minuten moest wachten voor hij, in winterse weersomstandigheden, werd overgeladen. Mandela zou al dagen zijn ogen niet hebben geopend en niet op zijn omgeving reageren, meldde CBS. Zijn familie zou zich beraden over de zin van het voortzetten van de behandeling.

De staf van president Jacob Zuma hield het zaterdag echter bij de omschrijving die de regering al weken gebruikt: Mandela is er ernstig aan toe, maar niet in levensgevaar. Vrijdag verklaarde Thabo Mbeki, de vorige president, dat zijn hoogbejaarde voorganger langzaam maar zeker begon op te knappen.

Mandela, die werd onderscheiden met de Nobelprijs voor de vrede, geldt als de vader des vaderlands van het nieuwe Zuid-Afrika. Hij streed decennialang tegen het apartheidsregime, dat hem 27 jaar lang gevangen hield. In zijn cel op Robbeneiland liep hij de longziekte tuberculose op, die hem sindsdien parten speelt.