Basketballer Elson kondigt afscheid aan

Basketballer Francisco Elson zet na de kwalificatieduels van deze zomer voor het EK van 2015 een punt achter zijn carrière. Dat vertelde hij vrijdagavond aan NOS Studio Sport. "Ik heb een geweldige carrière gehad en daar komt een keer een einde aan", liet de 38-jarige aanvoerder van Oranje weten.

Elson schreef in 2007 in zijn periode bij San Antonio Spurs geschiedenis door als eerste Nederlander kampioen van de NBA te worden. In totaal speelde hij tien jaar op het hoogste Amerikaanse niveau. Mahram Teheran uit Iran was zijn laatste club.

De in Rotterdam geboren Elson maakte al op jonge leeftijd de overstap naar de Verenigde Staten. In 1999 werd hij gedraft door Denver Nuggets. Na eerst vier jaar te zijn uitgeleend aan Spaanse clubs, speelt hij daar tussen 2003 en 2006 in de hoofdmacht.

Van Denver verkast Elson naar San Antonio Spurs. De topclub laat hem een jaar na het kampioenschap naar Seattle Supersonics vertrekken. Milwaukee Bucks, Philadelphia 76ers en Utah Jazz maken het rijtje Amerikaanse clubs compleet.