'VVD moet congres houden over regeringsdeelname'

VVD-leden moeten zich in de toekomst op een congres kunnen uitspreken over de vraag of hun partij wel of niet moet meedoen aan een kabinet. Daarvoor pleit het wetenschappelijk bureau van de VVD, de Teldersstichting, in een vrijdag verschenen rapport.

De Teldersstichting redeneert dat de VVD bij kabinetsdeelname in feite het verkiezingsprogramma inruilt voor het regeerakkoord. Omdat het verkiezingsprogramma door de leden is goedgekeurd, zou dat ook moeten gelden voor het regeerakkoord. "Het verdient de voorkeur als partijleden zich mogen uitspreken over de kabinetsdeelname", schrijven de auteurs van het rapport.

Vorig najaar eiste een deel van de VVD-leden een extra congres over het regeerakkoord, nadat in de partij een opstand was uitgebroken over de inkomensafhankelijke zorgpremie waarover de VVD het eens was geworden met de PvdA. De partijtop blokkeerde toen een congres over het regeerakkoord.

In het rapport, dat gaat over de toekomst van politieke partijen, pleit de Teldersstichting verder voor een lagere voorkeursdrempel. Dat houdt in dat kandidaten op een onverkiesbare plaats minder stemmen nodig hebben om toch in de Tweede Kamer te komen. Volgens de Teldersstichting wordt zo de band tussen kiezers en politici versterkt. VVD-leden moeten bovendien invloed krijgen op de plaats van kandidaten op de lijst.