[Confed. Cup] Tahiti in slotfase op de pijnbank

Tahiti is er niet in geslaagd om voor een stunt te zorgen. Even leek de ploeg zich na rust op te richten, maar het krachtsverschil met Nigeria werd in de slotfase duidelijk: 6-1.

In een wedstrijd die eigenlijk nooit een wedstrijd was, liet Tahiti in de beginfase zien dat het met de motivatie wel goed zat. Helaas voor de eilandbewoners was het team qua techniek, tactiek, fysiek en uithoudingsvermogen niet opgewassen tegen de Afrikaanse kampioen, die zelf overigens geen bijster sterke indruk maakte.

Onder de bezielende leiding van Marama Vahirua, de enige profvoetballer bij de Tahitianen, ging de ploeg vol de strijd aan. Het strijdplan bij Tahiti was echter ver te zoeken. Soms werd er druk gezet, soms liep de ploeg achteruit maar een systeem veel niet echt te herkennen. Af en toe was er een kansje en de eerder genoemde Vahirua was samen met Steevy Chong-Hue een positieve verrassing. Het is dat Nigeria niet echt raad wist met de geboden kansen, anders had het voor rust verder kunnen uitlopen dan naar 3-0.

Bij The Super Eagles was het Elderson die met een gelukkig schot voor 1-0 zorgde na vijf minuten. Het Braziliaanse publiek in Belo Horizonte baalde hier nogal van, want dat gaf de steun aan underdog Tahiti. Daarna schoot Nnamdi Oduamadi tweemaal raak voor de pauze, al had de spits er nog wel een paar kunnen maken. Datzelfde gold voor voormalig VVV-speler Ahmed Musa, die soms te vaak voor eigen succes koos. Of dat slim was valt nog te bezien. Aangezien het doelsaldo in de strijd net Uruguay om de plaats achter de waarschijnlijke groepswinnaar Spanje nog belangrijk kan worden.

Van dat doelsaldo werd in de tweede helft even een puntje afgesnoept toen Tahiti verrassend een doelpunt maakte. Nadat Musa goed meeverdedige maar wel een corner weggaf, ging deze hoekschop er vervolgens in. Jonathan Tehau was even vergeten door de Nigeriaanse defensie en hij kon de bal bij de tweede paal tegendraads inkoppen. De vreugde was enorm bij de ploeg van bondscoach Eddy Etaeta en ook op de tribunes van het Estadio Mineirão werd een uitbundig feest gevierd.

Maar Tehau was even later verantwoordelijk voor de herstelde marge van drie goals, want toen Musa de bal laag voor het doel gaf, maakte de verdediger een eigen doelpunt. Sneu voor hem, al stapte hij door zijn eerste goal in het juiste doel wel tevreden van het veld. Iets later werd het ook nog 5-1, toen invaller Ideye Brown de bal voorgaf op Oduamadi die bij de tweede paal zijn derde van de avond binnenliep.

Het slotakkoord was voor de man die ook de openingstreffer verzorgde. Elderson had genoeg van de eeuwig pingelende Musa en schoot de bal voor de voeten van zijn teamgenoot hard op doel en bepaalde de eindstand op 6-1.