Snowden: aftappen kan samenleving ontwrichten

De aftappraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA zijn niet alleen verwerpelijk, maar brengen ook voor de samenleving cruciale communicatienetwerken in gevaar. Dat heeft klokkenluider Edward Snowden, die de omvangrijke online spionage aan het licht bracht, maandag gezegd.

"Als de NSA tijdens een aftapoperatie een technische fout maakt", waarschuwde Snowden vanuit zijn onderduikadres in Hong Kong, "lopen systemen vast die van levensbelang zijn." Hij staafde zijn stelling niet met voorbeelden.

Snowden bezwoer maandag in een chatgesprek met de Britse krant The Guardian dat hij zorgvuldig heeft afgewogen welke geheimen hij zou onthullen. Hij heeft ervoor gewaakt militair gevoelige informatie openbaar te maken, en wilde juist het bespioneren van burgers en maatschappelijke organisaties aan de kaak stellen, zei hij.

Snowden, die jarenlang in dienst was van een onderaannemer van de NSA, legde verder uit dat hij niet naar Hong Kong is uitgeweken om zijn geheimen te delen met China, een van de belangrijkste rivalen van de Verenigde Staten. Hij had naar eigen zeggen liever asiel aangevraagd in IJsland. Maar een medewerker van de inlichtingendiensten zoals hij mag niet zomaar naar een willekeurig buitenland vliegen, en Hong Kong was relatief toegankelijk.

"Denk nu eens na: als ik een Chinese spion was, waarom zou ik dan niet rechtstreeks naar Beijing zijn gevlogen? Dan had ik nu in een paleis kunnen wonen en zat ik met een feniks op schoot."

Een terugkeer naar de VS sluit Snowden uit. Nu hij als verrader is aangemerkt kan hij niet meer rekenen op een eerlijk proces, meent hij.