De Mos: "We maken robotjes van onze spelers"

Aad de Mos vindt niet dat Jong Oranje heeft gefaald tijdens het EK onder 21 in Israël. Nederland werd in de halve finale uitgeschakeld door Jong Italië.

"In Nederland vragen we teveel van een nationaal elftal", vindt De Mos, analyticus en oud-trainer, tegen NUsport. "We kijken niet alleen naar het resultaat, zoals de Italianen, er moet ook goed gevoetbald worden. Dat stamt nog uit de jaren zeventig. Ajax en Oranje waren voetballend fantastisch, en daarnaast was er een absolute wereldster, Johan Cruijff. Hij kon het verschil maken."

"Dat niveau is er daarna nog één keer geweest, in 1988, toen hadden we met Marco van Basten en Ruud Gullit wereldsterren in wording. Nu niet. Wij leiden geen Cruijff of Van Basten meer op. Ook geen Isco of Neymar. Dat komt door onze manier van opleiden."

"Ik mis creativiteit bij de trainers van nu. We maken robotjes van onze spelers, per positie. We leiden een nummer zes op, en een nummer acht. Zo is dat met dit Jong Oranje ook gebeurd. Het zijn allemaal robotjes van Louis van Gaal. Ik vrees dat Adam Maher uiteindelijk ook onder zal sneeuwen in Oranje. Dat het een robot van Van Gaal wordt", aldus De Mos.