FIFA geeft Zuid-Afrika weer WK-hoop

Zuid-Afrika leek zondag de laatste kans op kwalificatie voor het WK 2014 vergooid te hebben. Maar Ethiopië heeft mogelijk een kostbare fout gemaakt. Ethiopië won zondag met 2-1 van Zuid-Afrika en pakte zo een voorsprong van vijf punten in kwalificatiegroep A met één duel te spelen. Ethiopië leek daardoor de play-offs voor het WK te halen, maar dat staat nu op de tocht.

Wereldvoetbalbond FIFA heeft namelijk een onderzoek ingesteld naar de wedstrijd van Ethiopië tegen Botswana op 8 juni. Het land zou namelijk een niet-speelgerechtigde speler hebben opgesteld. Als dat zo blijkt te zijn, kan dat Ethiopië drie punten aftrek kosten.

In dat geval zou Zuid-Afrika weer een sprankje hoop op de play-offs en dus WK-deelname hebben. Op 6 september worden de laatste groepsduels gespeeld. Zuid-Afrika moet dan winnen van Botswana en Ethiopië gaat op bezoek bij de Centraal Afrikaanse Republiek.

Ook Togo en Equatoriaal Guinea zouden zich schuldig hebben gemaakt aan hetzelfde vergrijp als Ethiopië. Zij zijn al uitgeschakeld, maar bij omkering van de punten profiteert Kameroen van Togo (van twee punten onder Libië naar koploper in de groep met één punt voorsprong) en kan Kaapverdië (bij technische winst op Equatoriaal Guinea) nog de play-offdeelname van Tunesië bedreigen.