Vijftien jaar cel voor roofmoord op bejaarde oom

Een 46-jarige man die in juni vorig jaar zijn oom doodstak en beroofde in Den Haag is veroordeeld tot vijftien jaar cel. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald. De man werd ook schuldig bevonden aan poging tot doodslag op zijn neef. Justitie eiste eerder zeventien jaar cel, maar de rechtbank achtte moord niet bewezen.

De man zou op 9 juni zijn oom naar Schiphol brengen, waarvandaan de 80-jarige man op reis zou gaan. Hij stak hem echter in de woning van de oom aan de Falckstraat dood om er met zijn geld vandoor te gaan, aldus de rechtbank. Toen een andere neef kort daarop bij de woning van de oom aankwam, probeerde verdachte ook hem te steken en te wurgen. De neef wist echter te ontkomen en waarschuwde de politie.

De man ontkent zijn oom te hebben doodgestoken, maar dat acht de rechtbank ongeloofwaardig. Op zijn jas werden bloedsporen aangetroffen en de man bleek ineens veel geld te hebben uitgegeven in de dagen na de moord.

De rechtbank noemt het handelen van de man 'getuigen van een volkomen gebrek aan respect voor de waarde van het menselijk leven.' Ook neemt de rechtbank het de man kwalijk dat hij een kwetsbare 80-jarige, die slecht ter been was, heeft gekozen als slachtoffer en dat hij zijn neef verwondde.