Leger gaat nauwer samenwerken met Duitsland

De militaire samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse krijgsmacht wordt verregaand geïntensiveerd. Daarover tekent minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dinsdag in Berlijn een intentieverklaring met haar Duitse collega Thomas de Maizière. De bewindsvrouw brengt een werkbezoek aan Duitsland.

De ondertekening is de start van een nieuwe fase in de Nederlands-Duitse samenwerking, meldt Defensie. Internationale samenwerking is de 'sleutel voor het op peil houden van de militaire capaciteiten binnen Europa en de NAVO'.

De Nederlandse regering zoekt daarbij nadrukkelijk naar vergaande samenwerking met landen zoals Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijke integratie van militaire eenheden. Overigens maken alle gevechtseenheden van de landmacht sinds 1995 al deel uit van het gemeenschappelijk Duits-Nederlandse legerkorps.

Hennis en De Maizière spreken verder over de situatie in Syrië en de militaire operaties die Nederland en Duitsland momenteel samen uitvoeren. Dan gaat het om de Patriot-missie in Turkije en de politietrainingsmissie in het Afghaanse Kunduz. Ook houdt Hennis een toespraak tijdens de Berlin Strategy Conference.