VVD: minder politieke partijen

Nederland telt te veel politieke partijen. Het grote aantal partijen belemmert de slagkracht van de politiek. Daarom moet er een kiesdrempel worden ingevoerd. Dat heeft VVD-voorzitter Benk Korthals zaterdag gezegd op een VVD-congres in Maarssen.

Alleen partijen die minstens twee procent van de stemmen halen, moeten in de Tweede Kamer kunnen komen, is het voorstel van Korthals. Een kiesdrempel van vijf procent, zoals Duitsland heeft, is volgens Korthals 'te revolutionair'.

Korthals wees erop dat de Tweede Kamer elf partijen telt, waarvan er vijf minder dan tien zetels hebben. "Het mag mooi zijn dat vrijwel iedereen in Nederland zich vertegenwoordigd mag weten, maar de vraag is gerechtvaardigd of de politiek in het huidige tijdsgewricht niet te veel aan slagkracht inboet."

Korthals zei verder het eens te zijn met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die eerder heeft gezegd dat de Eerste Kamer moet worden afgeschaft als die zich politiek blijft opstellen. "De Eerste Kamer verliest zijn bestaansrecht als hij de Tweede Kamer wil dupliceren." De senaat moet zich houden bij het bewaken van de kwaliteit van de wetgeving, zei Korthals.