Tommy Wieringa wint Libris Literatuur Prijs

Tommy Wieringa heeft maandagavond de Libris Literatuur Prijs 2013 voor de beste Nederlandstalige roman gewonnen met zijn boek Dit zijn de namen. Dat heeft de organisatie van de prijs, die dit jaar voor de twintigste editie wordt uitgereikt, bekendgemaakt. Wieringa sleept een bedrag van vijftigduizend euro in de wacht.

Dit zijn de namen volgt een groepje vluchtelingen die hun identiteitspapieren hebben verscheurd. Ze staan volgens de jury voor de vele vluchtelingen die door een uitzichtloze thuissituatie gedwongen zijn tot een zoektocht naar een betere wereld elders. "Het is moeilijk te zeggen waarom Dit zijn de namen het meest te prijzen valt: de stilistische bravoure, de filosofische diepgang, de aforistische kracht, de hecht getimmerde compositie, de originele beeldenpracht", aldus de jury.

Naast Wieringa waren ook Esther Gerritsen, Arnon Grunberg, Oek de Jong, Elvis Peeters en Christiaan Weijts genomineerd. Aan een nominatie is al een bedrag van 2500 euro verbonden. Vorig jaar won A.F.Th. van der Heijden de prijs met Tonio.