Oeuvreprijs KNAW voor oncoloog en archeoloog

De Prijs Akademiehoogleraren is dit jaar toegekend aan René Bernards en Wil Roebroeks. Bernards is moleculair oncoloog bij het Nederlands Kanker Instituut en deeltijdhoogleraar moleculaire carcinogenese aan de Universiteit Utrecht, Roebroeks is hoogleraar archeologie aan de Universiteit Leiden. Beiden ontvangen een miljoen euro, te besteden aan een door hen te kiezen wetenschappelijk doel.

Bernards is volgens de jury van de pioniers in het onderzoek naar genetische verschillen tussen tumoren. Hij krijgt de prijs voor baanbrekend werk waarmee hij liet zien dat iedere kankerpatiënt en zelfs iedere tumor uniek is, en dat de medische wetenschap behandelingen en geneesmiddelen zal moeten afstemmen op die individuele verschillen.

Wil Roebroeks is volgens de jury Nederlands invloedrijkste archeoloog. De internationale jury roemt Roebroeks' vermogen om vanuit scherpe, gedetailleerde en multidisciplinaire veldwaarnemingen kritisch naar heersende theorieën over de vroegste menselijke geschiedenis te kijken. Hij publiceerde in zijn loopbaan opvallend veel artikelen in belangrijke tijdschriften, aldus de jury.

De oeuvreprijs van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) wordt jaarlijks toegekend aan een onderzoeker uit de sociale of geesteswetenschappen en een onderzoeker uit de natuurwetenschappen, de technische wetenschappen of de levenswetenschappen. De onderzoekers moeten tussen de 54 en 59 jaar oud zijn en bewezen hebben binnen hun vakgebied tot de wereldtop te behoren.

De winnaars zijn geselecteerd door een internationale jury, samengesteld door de KNAW. De officiële prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 27 juni.