Families: ronselaars Syrië al jaren actief

De tientallen Nederlandse moslimjongeren die in Syrië vechten zijn actief geworven en gehersenspoeld door ronselaars die al jaren actief zijn. Dat zeggen hun families maandag tegen het tv-programma Eenvandaag en bij Omroep West.

Volgens de ouders is een 'wijdvertakt netwerk' van extremisten actief in de regio Den Haag, dat jongeren bekeert en aanzet tot deelname aan de gewelddadige jihad. Dat zou gebeuren tijdens geheime ontmoetingen bij moskeen en in geheime huiskamerbijeenkomsten in Den Haag, aldus Eenvandaag.

"Wat ze doen is crimineel gedrag, vergelijkbaar met mensenhandel. Onze kinderen zijn door deze extremisten uit ons gezin gestolen", stellen deze families tegenover het programma.

De bewering van de ouders gaat in tegen de geheime dienst AIVD, die eerder stelde dat in Nederland geen jongeren worden geronseld voor de strijd in Syrië. Vorige maand meldde ook de Volkskrant al dat van het tegendeel sprake is. Politie en justitie in Den Haag onderzoeken inmiddels of sprake is van ronselpraktijken. Dat gebeurt naar aanleiding van drie aangiften die de politiek kreeg over het ronselen van inwoners van de hofstad.