Syrische leger boekt terreinwinst in Homs

Het Syrische regeringsleger heeft een offensief ingezet tegen de opstandelingen in Homs, de derde stad van het land. Stadswijken in handen van de oppositie werden door gevechtsvliegtuigen bestookt en met artillerie beschoten. Dit heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten donderdag gemeld.

Troepen van president Bashar Assad heroverden in ieder geval de wijk Wadi Sayeh, in het centrum. Daar maakten Assads tegenstanders meer dan een jaar de dienst uit. Als Assads eenheden Homs weer onder controle krijgen zou dit een enorme klap zijn voor het verzet tegen zijn regime. Homs is vanaf het begin van de volksopstand in Syrië in maart 2011 strijdtoneel geweest.

De oppositie meldde ook felle gevechten in Aleppo, met name rond het internationale vliegveld. De opstandelingen zouden daar het hoofdkwartier van Assads anti-terreureenheden in handen hebben gekregen.

In en rond de hoofdstad Damascus werd ook gevochten. Het Syrische leger zette daar gevechtsvliegtuigen in. Stadswijken werden met mortiergranaten beschoten. In de zuidelijke stad Daraa werd eveneens strijd geleverd en de Syrische luchtmacht voerde aanvallen uit op de stad Raqqa in het noorden, bij de grens met Turkije.

Een nieuw slagveld werd Banias, een stad aan de kust van de Middellandse Zee. Banias wordt vooral door soennieten bevolkt. De stad ligt op de grens van een door alavieten beheerste regio. De alavieten vormen een religieuze minderheid die Assad steunt.