Sportwereld in afwachting uitspraak zaak-Fuentes

Eufemiano Fuentes krijgt dinsdag te horen of hij de gevangenis in moet voor zijn aandeel in het dopingschandaal Operacion Puerto. De rechtbank in Madrid doet aan het begin van de middag uitspraak in de zaak die in 2006 de sportwereld schokte. Fuentes hangt een celstraf van maximaal twee jaar boven het hoofd voor het in gevaar brengen van de gezondheid van sporters.

De zaak kwam zeven jaar geleden aan het rollen door een inval van de Spaanse politie in de praktijk van Fuentes. Daarbij werden bloedzakken voorzien van codenamen in beslag genomen. Wielrenners als Jan Ullrich en Ivan Basso werden ontmaskerd en kregen een schorsing. Ook Thomas Dekker behoorde tot de klantenkring van de voormalige gynaecoloog.

Veel sporters zullen de uitspraak dinsdag met angst en beven tegemoet zien. De rechter zal namelijk ook beslissen of het wereldantidopingagentschap WADA toestemming krijgt uit te zoeken welke bloedzak bij welke sporter hoort. Nog lang niet alle klanten van Fuentes zijn namelijk met naam en toenaam bekend en DNA-onderzoek moet daar verandering in brengen.

Fuentes gaf eerder al toe niet uitsluitend wielrenners behandeld te hebben. Ook enkele voetballers, tennissers, boksers en atleten zouden kind aan huis zijn geweest.

Net als Fuentes zitten ook zijn zus Yolanda, voormalig ploegleiders Manolo Saiz en Vicente Belda en coach Ignacio Labarta dinsdag in het beklaagdenbankje. Ook hen hangt een celstraf boven het hoofd.