Voorzitterskandidaten FNV woensdag bekend

Op de Dag van de Arbeid, woensdag, worden in Amsterdam de namen bekendgemaakt van de officiële kandidaten voor het voorzitterschap van vakcentrale FNV. Een toetsingscommissie test momenteel de geschiktheid van de geïnteresseerden.

De commissie bestaat uit voormalig FNV-vicevoorzitter Kitty Roozemond, oud-personeelsdirecteur van de NS Kees Blokland en SP-senator Tuur Elzinga. De commissie zwijgt over het aantal gegadigden.

Openlijk hebben alleen huidig voorzitter Ton Heerts en Abvakabo-voorvrouw Corrie van Brenk zich voor de functie gemeld. Ook SP'er Herman de Haas zou kandidaat zijn. Een woordvoerder van de vakcentrale had het eerder over in ieder geval vier kandidaten. Kandidaten die niet geschikt worden geacht door de commissie krijgen de kans zich terug te trekken zonder dat hun naam bekend wordt.

De leden van de FNV kunnen vanaf 1 mei meteen hun stem uit brengen op de nieuwe voorzitter. De stemming via internet sluit op 13 mei. De uitslag wordt bekendgemaakt op het congres van de FNV op 15 mei.