Noord-Korea stookt door

Een dag na de feestelijkheden ter ere van de verjaardag van wijlen de Noord-Koreaanse leider Kim Il Sung heeft Noord-Korea dinsdag opnieuw op de oorlogstrommels geslagen. Pyongyang heeft excuses geëist van de Verenigde Staten en Zuid-Korea voor hun 'vijandige daden'. Als die excuses er niet komen, dan volgen er vergeldingen, aldus Noord-Korea.

De nieuwe oorlogsretoriek is waarschijnlijk een reactie op een protest van ongeveer 250 mensen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, waarbij afbeeldingen van Kim Il Sung en Kim Jong Il werden verbrand. Een van de betogers droeg een protestbord mee met de tekst: Weg met Kim Jong Un. Dergelijke protesten komen vaker voor in Zuid-Korea, maar vermoedelijk heeft het Noorden deze betoging aangegrepen als excuus om weer aan het dreigen te slaan.

Het Noorden weigert in gesprek te gaan met de zuiderbuur, totdat er excuses zijn aangeboden. "Als de marionettenregering echt een dialoog en onderhandelingen wil, dan zou ze voor alle tegen de Democratische Volksrepubliek Korea gerichte vijandige daden verontschuldigingen moeten aanbieden", zei Pyongyang in een verklaring.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie zei Noord-Korea nauwlettend in de gaten te houden en klaar te zijn voor een aanval. De dreigementen van Pyongyang zijn 'betreurenswaardig', aldus een woordvoerder.