'Vermoorde Britse was AIVD-agent'

De Nederlander die onlangs een 24-jarige Britse vrouw in India vermoordde dacht dat zij een medewerker van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD was die hem wilde pakken. Hij was naar het buitenland gevlucht omdat hij geloofde dat hij in Nederland zou worden opgepakt. Dat heeft de dader, Richard de W. tegenover de politie verklaard, schrijft de Britse kwaliteitskrant The Sunday Telegraph.

Zijn vrouw heeft er na zijn arrestatie al op gewezen dat De W. met psychische problemen kampte, schrijft de krant. In een video die de 43-jarige man eerder op internet zette beschuldigt hij de psycholoog die hem behandelde ervan met de Nederlandse politie en de AIVD samen te zweren. De W. meende dat hij werd gezien als een bedreiging voor koningin Beatrix.

Zijn vrouw zegt volgens de krant dat De W. nooit eerder drugs of alcohol had gebruikt. Deze week zou hij tegen de politie hebben gezegd dat hij sinds zijn vertrek uit Nederland wiet heeft gerookt. Eerder werd al bekend dat hij de Britse onder invloed van wiet vermoordde. Volgens de Indiase politie heeft de wiet zijn paranoia verergerd.

De vrouw werd volgens de krant 45 keer gestoken. Vooral op haar handen en armen, wat erop wijst dat ze zich flink heeft verzet tegen haar aanvaller.

De Britse vrouw verbleef sinds twee maanden op een woonboot in de stad Srinagar. De Nederlander verbleef op een naastgelegen boot. De deur naar de kamer van de vrouw was geforceerd. Na de aanval zwom De W. naar de kust en nam hij een taxi. De politie hield hem 75 kilometer verderop aan in Qazigund. Hij had alleen zijn paspoort op zak en had geen schoenen aan.