VS verwachten raketproef Noord-Korea

Noord-Korea heeft donderdag laten weten dat het 'krachtige aanvalsmiddelen' klaar heeft staan om te worden ingezet. De Verenigde Staten en Zuid-Korea vermoeden dat het land een proef met een middellangeafstandsraket voorbereidt om nationale festiviteiten luister bij te zetten. In de straten van Pyongyang werd donderdag de eerste verjaardag gevierd van de benoeming van Kim Jong Un tot partijleider, een van de vele functies die hij van zijn vader Kim Jong Il heeft geërfd.

Het Comité voor de Vreedzame Hereniging van het Vaderland, een niet-militaire instantie die zich bezighoudt met de relatie met het zuiden, weidde niet uit over de aanstaande lancering. Functionarissen in Washington en Seoul denken dat Pyongyang een middellangeafstandsraket wil testen die Guam zou kunnen bereiken, een stukje Amerikaans grondgebied in de Stille Oceaan. Een dergelijke lancering zou in strijd zijn met resoluties van de VN-Veiligheidsraad en een verdere escalatie betekenen in het conflict van Pyongyang met zijn buurlanden en de VS.

Tegen Noord-Korea zijn al sancties ingesteld om een raketproef in december en een ondergrondse kernproef in februari. Het lijkt Noord-Korea alleen maar kwader te hebben gemaakt.

krijgshaftige taal van Noord-Korea lijkt een manier van Pyongyang om de aandacht te vestigen op de precaire veiligheidssituatie op het Koreaanse schiereiland en om de militaire geloofwaardigheid van Kim Jong Un te versterken. De Korea-oorlog van 1950-53 is nooit met een formeel vredesverdrag afgesloten en Noord-Korea en de VS onderhouden geen diplomatieke betrekkingen. Noord-Korea ziet jaarlijkse militaire oefeningen van Zuid-Korea en de VS als voorbereidingen op een invasie.

Zuid-Korea heeft in verband met de verwachte raketproef drie oorlogsbodems, een radarvliegtuig en een grondradarsysteem geactiveerd. Japan heeft rond Tokyo PAC-3 onderscheppingsraketten opgesteld. Maar functionarissen in Seoul denken dat de soep niet zo heet gegeten wordt. "Noord-Korea uit voortdurend provocerende dreigementen, maar de huidige situatie wordt veilig gemanaged en onze en buitenlandse regeringen reageren rustig", zei een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Seoul.