[DC] Haase zet Nederland op voorsprong

Tennisser Robin Haase heeft Nederland een 1-0 voorsprong bezorgd tegen Roemenië. De Hagenaar won in Brasov de openingswedstrijd van Adrian Ungur met drie sets tegen een: 6-4, 6-4, 3-6 en 6-3. Igor Sijsling is later vrijdag de tweede Nederlander die in het strijdperk treedt. Hij neemt het op tegen Victor Hanescu.

Haase moest in het begin even wennen aan het razendsnelle tapijt in de hal in Brasov, maar toen zijn opslag begon te lopen, was de Nederlander een klasse beter dan Ungur. De nummer 52 van de wereld won de eerste set met één break en brak Ungur in de tweede set zelfs twee keer. De als 124e gerangschikte Ungur vocht nog terug, maar kon het tij in het tweede bedrijf niet meer keren.

In de derde set nam Ungur een vroege voorsprong en gaf die niet meer uit handen. Hoop op een comeback bleek echter al snel ijdel. In de zesde game van de vierde set sloeg Haase opnieuw toe en op 5-3 serveerde hij voor de partij. In die game kwam hij op 15-40 achter, maar met vier punten op rij trok Haase het eerste Nederlandse punt over de streep.

Nederland en Roemenië strijden in de Europees/Afrikaanse zone. de winnaar van de ontmoeting gaat naar een promotie-degradatieduel voor een plaats in de Wereldgroep.